Ny layout, samme blogg

Ja, du er kommet rett. Nikolas my angel er atter igjen blitt til Hansenhuset. Velkommen inn. Håper du føler deg som hjemme...

mandag 24. august 2009

Europas giftigste?


En av nord-norges mest vanligste hageplanter er også sannsynligvis en av Europas giftigste.. Vi finner henne i de fleste eldre hager, men også i svært mange nye. Aconitum nappelus heter hun ... Best kjent som storhjelm på folkemunne. Hun har en fetter som vokser villt og som er kjent som tyrihjelm Vi finner storhjelm i blått, rosa, hvitt... Hele planten er giftig; stengler, blomster, blader og røtter. Røttene er visstnok mest giftig, og det skal relativt små menger til for å ta livet av et menneske.. Gift-effekten, som er høyst reell er brukt i historiene om Harry potter ...

Følgende er sakset fra helsebiblioteket.no

Behandlingsgrenser for barn og voksne(gjelder alle Aconitum-arter):

  • ≤ 1 blomsterknopp eller smakt på blad: Gi kull. Ved symptomer raskt til sykehus.
  • Frø, rot, bit av blad eller > 1 blomsterknopp: Raskt til sykehus.
  • Urtemedisin: Raskest mulig til sykehus ved
    • Alle inntak hos barn
    • Symptomer
    • Inntak av større doser enn anbefalt eller ved feil tilberedning av urtemedisin.

Symptomer kommer oftest innen 1-2 timer etter inntak av plantemateriale, ev. etter ca.10 minutter ved urtemedisin. Alvorlige symptomer kan komme tidlig i forløpet, med død 1 til 12 timer etter inntak. De fleste som overlever blir symptomfrie innen 1-2 døgn, men symptomer og tegn kan vare lenger ved komplikasjoner.

Akonitin kan tas opp gjennom intakt hud ved langvarig kontakt, men det forventes ikke alvorlige symptomer.

Symptombildet ved inntak er en kombinasjon av neurologiske, kardiovaskulære og gastrointestinale symptomer.

I begynnelsen ses ofte en brennende følelse, prikking og nummenhet i ansikt og perifert, kvalme, oppkast, diaré, svimmelhet og hjertebank. Det kan oppstå svette/frysninger, ubehag i brystet, hyperventilasjon, åndenød, muskelsvakhet og smerte. Ved alvorlig forgiftning kan det tilkomme alvorlige hjertearytmier (se under), lavt blodtrykk og paralyse av skjelettmuskulatur med pustestopp. Pasientene kan få nedsatt bevissthet og kramper.

Man kan også få elektrolyttforstyrrelser (spesielt hypokalemi(lavt kaliumnivå)), svingninger i blodsukkeret og syreforgiftning(for høy ph i blodet).

Eventuell dødsårsak er hjerte- eller respirasjonssvikt.

Sitatene er "fornorsket" av meg.

Jeg har henne i hagen jeg og. I går fant plutselig Diesel ut at det var spennende med en plante som stakk opp mellom sprekkene i veranda-dekket, og han tok en skikkelig bit... Det var en storhjelm. Det gikk ikke mer enn 3-4 sekunder så begynte han å spy.. Han kastet opp flere ganger til det bare kom skum, og jeg tenkte at alt var greit. Jeg så at plantedelene var kommet opp, og alt gikk fint med ham resten av dagen og kvelden... Men da morgenen kom var han skikkelig "loi". Han ville ut, og kastet opp igjen. Var veldig slapp og så bare trist ut. Han ville ikke ha frokost og ville helst sitte på trappa... Når han la seg lå han med hodet hevet uten å klare å slappe av..

Jeg var så bekymret for ham hele dagen i dag. Var det noen plantedeler som ikke var kommet opp?? Ville lille-gullet dø av dette...? Ringte dyrlegen og forhørte meg. Hun mente at så lenge han hadde kastet opp så skulle alt være i orden. Vi fikk bare følge med, og ta kontakt igjen hvis det vedvarte... Det var en lang dag på jobb, for å si det sånn, men når jeg kom hjem hilste han meg velkommen akkurat som han pleide og kvitterte middags lagingen min med å tygge i stykker støvsuger-foten. Lille-gullet var helt i orden igjen og vi slapp med skrekken denne gang. Gjett om matmor var glad:))
Nå klippes alle farlige plantedeler innen rekkevidde bort, selv om dagens lille ubehag nok ikke skyldes Aconitum(når vi ser på tidsaspektet)...

2 kommentarer:

Lula Burlesque sa...

huff huff, skummelt det der... men godt han kom seg over den kneika... :) hete vel ikke Diesel uten grunn.. hehe. ;)

Anonym sa...

Takk for opplysninga...den blomsten der ser man jo ofte. Farlige greier.
Cecilie:-)