Ny layout, samme blogg

Ja, du er kommet rett. Nikolas my angel er atter igjen blitt til Hansenhuset. Velkommen inn. Håper du føler deg som hjemme...

onsdag 30. september 2009

Høstfarger



Den siste tiden har skogen "flammet" opp i de fineste høstfarger. Alt ser annerledes ut om høsten, føler jeg. Fjellene, dalene, tettstedene med hus... Alt får et nytt perspektiv.. På vei til Tromsø forrige helg var jeg mer enn middels oppgitt over at jeg hadde lagt kameraet igjen hjemme. Det var helt utrulig hvor mange fantastiske motiver som dukker opp når man ikke har kameraet med..

Men hva er det som gjør at noen trær blir røde og noen blir gule når høsten setter inn. Og er det alltid likedan, eller kan fargene endre seg fra år til år?

Fargene på bladene bestemmes av ulike fargepigmenter som ligger i planetenes blader, og som skjules om sommeren av det grønne klorofyllet.. Om høsten, når saftstrømmen reduseres brytes klorofyllet ned og de andre fargene kommer til syne.

Karoten er den gyldne fine fargen vi ser hos bjørka. Antocyanin er et annet fargepigment som oppfattes av øyet som farger mellom rødt og purpur. Fargen på løvet bestemmes av surheten på plantesaften og vær og fuktighet.. Er plantesaften sur gir antocyaninen planten et mer rødlig preg, mindre sur plantesaft gir et mer purpurfarget preg... Lav temperatur men over frysepunktet og sterkt sollys stimulerer antocyaninproduksjonen. Det samme gjør tørt vær med økende sukkerinnhold i plantesaften. Så det er derfor de sterkeste og mest intense fargene dukker opp på tørre solrike dager med kalde tørre netter..

Kilde: Norsk Hagetidend nr9 oktober 2009

Ingen kommentarer: